зъбни инфекции

Зъбна инфекция или зъб с абсцес обикновено се появява в резултат на кариес и лоша устна хигиена. Той обаче може да се развие и поради предишна стоматологична работа или травматично нараняване.

Когато се появи инфекция, тя причинява джоб гной, който се образува в устата в резултат на свръхрастеж на бактерии. Тази инфекция често причинява подуване, болка и чувствителност в областта. Без лечение инфекцията може да се разпространи в други области на челюстта или дори в мозъка.

Зъбното гниене и кухини са много чести. До 91% от възрастните на възраст 20–64 години имат кухини. Също така, около 27% от хората в същата възрастова група имат неизлекуван зъбен кариес. Лечението на зъбния кариес е важно за предотвратяване на усложнения като зъбни инфекции.

Едно от първите неща, които зъболекар вероятно ще препоръча, е антибиотик за убиване на инфекцията. Някои антибиотици работят по-добре от други при зъбни инфекции, като може да има и някои лекарства за болка без рецепта, които да помогнат при симптомите.

Кога да използвате антибиотици за зъбна инфекция

Зъболекарите обикновено препоръчват антибиотици в стоматологията само за зъбни инфекции. Не всички заразени зъби обаче изискват антибиотици.

В някои случаи зъболекар може просто да може да излекува заразената област, да премахне заразения зъб или да извърши коренен канал, за да отстрани проблема.

Те са склонни да избягват препоръчването на антибиотици, освен ако не са абсолютно необходими, например, когато инфекцията е тежка или се разпространява или ако човек има отслабена имунна система.

Колко време действат антибиотиците?

Колко време действа всеки антибиотик варира в зависимост от много фактори, като тежестта на инфекцията и колко ефективно лекарството елиминира инфекциозните бактерии.

Важно е хората да приемат пълен кръг от антибиотици, като приемат всички предписани лекарства точно така, както казва зъболекарят, за да го приемат. Въпреки че човек може да започне да забелязва, че симптомите им отшумяват след няколко дози, завършването на пълния кръг от антибиотици помага да се предотврати връщането или засилването на инфекцията.

Според известно проучване, по-голямата част от острите инфекции отзвучават за 3–7 дни.

Странични ефекти
Въпреки че антибиотиците могат да помогнат за изчистването на инфекция, за да подготвят човек за стоматологична работа, тези лекарства имат някои възможни странични ефекти.

Страничните ефекти могат да варират при всеки тип лекарство. Важно е да обсъдите всички възможни нежелани реакции от приема на лекарство с лекар, преди да продължите напред с това конкретно лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *